11 Ocak 2013 Cuma

Kuran-ı Kerim, Alak Süresi (96) 1



Yaratan Rabbinin adıyla oku/çağır!

 
 
 
 
 
 


Bismillahirrahmanirrahim
 

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ

 
Ikra’bismi rabbikellezî halak (halaka).

Kuran-ı Kerim, Alak (96) 1



Kuran-ı Kerim’in, iniş sırasına göre ilk ayeti Alak (96) süresinin ilk ayeti Oku ile başlamaktadır:
Yaratan Rabbinin adıyla oku/çağır!” (1) (2)

Kuran-ı Kerimi nasıl okumamız gerektiği bir çok ayette de geçmektedir. (3) Bu öğütlere uygun olarak Şeytandan Allah’a sığınarak, Besmeleyle (4), acele etmeden, özenle ve düşüne düşüne okumaya başlıyoruz.

Kuran-ı Kerimde geçen “Allah yaratandır” sözünün örneklerine (5) göz gezdiriyoruz. Bu arada Esmaül Hüsna’yı (6) da hatırlamış oluyoruz.

Kuran-ı Kerime Besmeleyle başladığımız gibi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) hadisine uyarak her işe, basma kalıp değil bilinçli olarak Besmele ile başlayacağız.

Alak (96)1. ayetinde vurgulanan en geniş anlamıyla okumaktır. Açık deyişle, okumak metinleri olduğu kadar tüm görünenleri algılamak, anlamak, düşünmek, inceliklerine varmak ve karşılaştırabilmektir.
Okumayla elde edileni paylaşma, tebliği etme de bir görevdir ki bu “Yaratan Rabinin adıyla, çağır /davet et!” (7) Ayetinden de anlaşılmaktadır. Allah tarafından vahyedilenin ve yaratılanların anlaşılması, duyurulması istenmektedir.
«İkra’ sûresi» de denilen ve Mekke-i Mükerreme’deki Hira Mağarası’nda Miladi 610’da nazil olan Alak (96) 1. Ayetinin tefsirlerinin okunmasında yarar görülmektedir. (8), (9), (10), (11)

Sabahattin Gencal, Başiskele-Kocaeli, 07. 01. 1013
---------------------
11.Kuran.diyanet.gov.tr/

Ayrıca bakınız.
******************************************
******************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder